Pekka Tirsjö, en av initiativtagarna till Friskahusgruppen, har fått ett nytt uppdrag som utvecklare på Healthy Homes.

Nya utmaningar för initiativtagare till Friskahusgruppen

Pekka Tirsjö, en av initiativtagarna till Friskahusgruppen, har fått ett nytt uppdrag som utvecklare på Healthy Homes.

Hej Pekka! 
Du var med och startade upp Friskahusgruppen, vad minns du från den tiden?
Det var 2018 som jag fick en idé om att starta Friskahusgruppen med syftet att både göra våra svenska hem mer hälsosamma och mer energieffektiva. Jag presenterade idén för Lars-Åke Strömberg, Håkan Melin och Anna Holmstén och de nappade direkt.  

Vad arbetade du med innan Friskahusgruppen?
Jag arbetade med ventilation. Det fanns ett stort behov av att skapa bostäder med bra inomhusklimat men jag saknade en bredare produktportfölj för att kunna göra det bättre för svenska villaägare. Därifrån kom idén om att erbjuda helhetslösningar som även innefattade energieffektiviserande åtgärder med hjälp av värmepumpar och senare solceller. 

Du har arbetat som säljare på Friskahusgruppen. Hur har det uppdraget varit? 
Jag har arbetat både med både försäljning, installation, utbildning och utveckling på Friskahusgruppen. Det har varit fantastiskt roligt! Tillsammans med Lars-Åke som har erfarenhet från sotaryrket och Anna som har en bakgrund som miljöingenjör har vi arbetat mot vår vision. 

Har det varit någon del av arbetet som har varit särskilt givande?
Att komma till en kund som har problem med inomhusklimatet i sin bostad och att kunna ta fram en lösning som både passar till huset och till kundens ekonomiska förutsättningar, det är väldigt stimulerande. Den direkta kundkontakten och problemlösningen har varit särskilt givande delar av jobbet.

Vad tycker du om vad Friskahusgruppen har åstadkommit? 
Jag tycker att vi har landat i ventilationslösningar som är oerhört bra för kunden. På så sätt gör vi skillnad i villaägarnas vardag. På senare år har också medvetenheten kring energieffektiviserande åtgärder ökat och det är ju också positivt. 

Nu ska du byta arbete till Healthy Homes, berätta om det uppdraget.
Friskahusgruppen är en av delägarna i Healthy Homes som är en distributör av ventilationsaggregat. Tanken är att jag ska vara med och utveckla Healthy Homes till en ledande aktör inom ventilationsteknik i Sverige. Fokus ligger på ett ventilationssystem som heter Health Box som är behovsstyrt och skapar hälsosamma inomhusklimat. Skillnaden i arbetsuppgifter blir inte jättestor men mer fokus på utveckling och utbildning och mindre på installation.

Hur känns det att lämna Friskahusgruppen (en bit) bakom dig?
Det är tveeggat, jag känner oerhört starkt för Friskahusgruppen och människorna som arbetar där, men dom försvinner ju inte. Friskahusgruppen kommer att bli en av mina kunder så vi kommer att fortsätta ha nära kontakt. 

Hur ser du på framtiden gällande företag som Friskahusgruppen och Healthy Homes som arbetar för friska hus och bra inomhusklimat?
Efterfrågan på ventilationslösningar i Sverige är enorm. I stort sett alla villor byggda före 1970 är självdragshus som tilläggsisolerats och då fungerar inte den gamla ventilationslösningen. Det krävs också en stor utbildningsinsats bland svenska villaägare om hur de kan få en fungerande ventilationslösning och ett bra inomhusklimat. 

Vi på Friskahusgruppen tackar Pekka för allt han har bidragit med genom åren och önskar honom lycka till med det nya uppdraget.