Nytt sätt att mäta inomhusmiljön

”Viktigare än någonsin att ha schysst luft hemma”. Forskaren Jonn Are Myhren på Högskolan Dalarna har forskat i hur inomhusklimat påverkar människor. Nyligen lanserades Healthbox, en apparat som automatiskt styr ventilationen i huset utifrån behov.

– Det här är framtiden och någonting vi väntat på ur ett hälso- och energiperspektiv, säger Anna Holmstén, vd för Friskahusgruppen i Sandviken, som jobbar i tätt samarbete med forskaren.

Jonn Are Myhren är forskare vid Högskolan Dalarna. Han har lanserat en mätare som varnar när inomhusluften blir dålig. Just dålig inomhusluft tror Anna Holmstén och Lars-Åke Strömberg, från Friskahusgruppen med säte i Sandviken, är ett vanligt problem bland bostadsägare.

– Det är många idag som lever i hus med dålig inomhusluft, som gör att man mår dåligt med allergier och problem med huvudvärk. Nu har man börjat koppla ihop det på forskningsnivå, vår kollega Jonn Are har kommit fram till kopplingen mellan dålig inomhusluft och dåligt mående, säger Anna Holmstén.

”Svårt att associera”
Friskahusgruppen grundades 2018, med syfte att skapa friska hus. Lars-Åke Strömberg är medgrundare, och äger också Gästrike-Dalasotarn som är en del av Friskahusgruppen. Genom hela sitt yrkesliv har han intresserat sig för ventilation.
– Ventilation är svårt, det går inte att ta på och det är svårt att associera till det. Det kan dock vara ganska påtagligt, om man sitter många länge i ett konferensrum eller när man sover på natten och går upp på toaletten. När man kommer tillbaka till sovrummet kan man känna en stor skillnad, lite som att gå in i en vägg av dålig luft, säger han.

Appstyrd ventilation
Sedan årsskiftet är Friskahusgruppen delägare i Healthy Homes, ett företag som säljer den behovsstyrda ventilationsenheten Healthbox. En anordning utvecklad av Jonn Are Myhren tillsammans med det belgiska företaget Renson.

– Den behovsstyrda ventilationen anpassar sig efter hur många man är i ett rum. Den är appstyrd och man kan titta i sin telefon hur ventilationsnivåerna ligger i olika rum. Samtidigt sparar den energi genom att ventilationen går ner när man inte är hemma. Den är hållbar både ur ett hälso- och hållbarhetsperspektiv, säger Anna Holmstén, som är miljöingenjör.

”Viktigare än någonsin”
Lars-Åke Strömberg menar att en behovsstyrd ventilering är det absolut bästa, eftersom de regler man måste rätta sig efter när man bygger sällan har att göra med hur många som bor i ett hus.

– Ska man bygga åt en ensam pensionär eller en sexbarnsfamilj är det samma krav. Däri ligger smartheten i Healthbox. Det är en påtaglig skillnad att vakna när man sovit i ett välventilerat sovrum, säger han.

Just hälsoeffekterna av bra ventilation är någonting Anna Holmstén tror mycket på.

– Man presterar bättre, har mer energi och blir mindre sjuk. Speciellt i dessa tider när många jobbar hemifrån och är inomhus mycket är det extra viktigt. Utanför dörren finns ett virus som faktiskt går på luftvägarna. Jag skulle säga att det är viktigare än någonsin att ha en schysst inomhusluft, säger hon.