“OVK, obligatorisk ventilationskontroll, ska göras regelbundet, i de flesta byggnader. Syftet är att visa att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemen fungerar. Kontrollen ska göras av en certifierad kontrollant. Kontrollanten ska också ge förslag till hur energiåtgången kan minskas för ventilationen, utan att det ger en sämre inomhusmiljö.”
/Boverket
Intresset för ett bra och hälsosamt inomhusklimat har ökat de senaste åren. Många har upptäckt hur en bra luftkvalitet påverkar oss och får oss att må bra och vara friska. En förutsättning för ett bra inomhusklimat är att ventilationssystemet rengörs regelbundet. Därför erbjuder vi obligatorisk ventilationskontroll - OVK - till alla fastigheter som behöver det. När vi utför OVK mäter vi temperatur, koldioxidhalt, relativ fuktighet och flyktiga organiska ämnen. Både luft som är för torr och för fuktig kan skapa problem för de som vistas i fastigheten och för höga halter koldioxid mår vi heller inte bra av.
Med vår breda kunskap om olika ventilationssystem och långa erfarenhet av arbete med dem kan vi inte bara rengöra, serva, reparera och installera ventilation utan också anpassa systemet efter rådande omständigheter i fastigheten. Detta för att skapa den bästa luftkvaliteten. Genom att utföra OVK kan vi på Friskahusgruppen ge våra kunder ett kvitto på att de har ett bra inomhusklimat.
Vi börjar med att undersöka hur ventilationssystemet är uppbyggt och vilka funktioner aggregatet har. Vi mäter luftflöden stickprovsvis och kontrollerar om flödena kan öka om fler personer vistas i fastigheten. Vi tittar om tilluftskanalerna är rena och servade så att frisk luft kan komma in. Vi undersöker också om systemets värmeväxlare fungerar som det ska och att filter och packningar är hela. På så sätt kan vi ringa in eventuella problemområden.
Vid bristfällig ventilation ger vi förslag på vilka åtgärder som bör vidtas för att uppnå ett bra inomhusklimat. Förutom att rengöra kanaler kan vi öka luftflödet i aggregatet eller byta ut det mot ett större. Vi kan också införa begränsningar för hur många som får vistas i fastigheten.
I samband med OVK ger vi också förslag på energieffektiviserande åtgärder för fastigheten. Det kan till exempel vara byggnadstekniska åtgärder som att tilläggsisolera vinden eller att föreslå ett energieffektivare uppvärmningssätt som värmepump. Även råd om hur eldstad och ventilationssystem kan samverka för bästa effekt kan vara av vikt för inomhusklimatet.
Vid varje OVK ska det kontrolleras att:
Vid den första besiktningen ska det dessutom kontrolleras att
Vid återkommande besiktningar ska funktionskontrollanter
Friskahusgruppen hjälper dig att räkna på klimatnyttan med att installera en solcellsanläggning på din fastighet.
Den 1 januari 2023 infördes en ny skattereduktion för privatpersoner som vill installera solceller. Syftet är att stimulera utbyggnaden av grön teknik.
Dagens höga elpriser har gjort att många fastighetsägare ser över sitt energibehov. Har du ett hus med hög energianvändning har du mycket att vinna på att göra det mer energieffektivt.
Att rengöra värmepumpen inför hösten är en god idé för både ekonomin och för att värmepumpen ska hålla längre.
Henrik Sundström upplevde att luften stod helt stilla i hans hus från 1950. Lösningen blev en Healthbox.
När det var dags för obligatorisk ventilationskontroll, OVK, i Ann-Katrin Sundelius brf i Sandviken var det självklart att anlita Friskahusgruppen.
I flerbostadshus kan behovet av ventilation se väldigt olika ut från lägenhet till lägenhet. Healthbox är Friskahusgruppens behovsstyrda frånluftsventilation som anpassar sig efter de boende i varje enskild lägenhet.
Sedan årsskiftet har arbetet med obligatorisk ventilationskontroll - OVK - flyttat in hos oss på Friskahusgruppen. Tidigare har OVK genomförts av respektive sotningsföretag i Dalarna, Gävleborg och Hälsingland. Nu jobbar vi istället under samma namn med en gemensam målsättning: Friska hus.
Lördag den 12 februari kör Friskahusgruppens Jonas Ekeberg och 138 till pionjärer Jubileumsvasan som en hyllning till de som startade det allra första Vasaloppet 1922.
Det finns många sätt att producera värme och olika system passar till olika hus. Ett bra inomhusklimat kräver dock en effektiv och energisnål uppvärmningsmetod.
Under året som gått har vi alla spenderat mycket av vår tid i hemmet. Många har därför upptäckt hur viktigt det är med ett bra inomhusklimat.
Ulf och Lena Ekström bor sedan tolv år tillbaka i en enplansvilla med källare byggd 1965. Eftersom huset enbart har självdrag satte Ulf in ventiler men enligt honom gjorde de varken till eller från för ventilationen i huset.
Friskahusgruppen samarbetar med företaget ”TrygghetsVakten” när det gäller avfuktning av vind, krypgrund, källare mm. Att minska mängden fukt i våra hem ger en bättre inomhusmiljö.
Människor behöver frisk luft för att må bra. Trots det tillbringar vi stora delar av våra liv inomhus i hus som bara blir tätare. Tyvärr är luftkvaliteten i våra hem ofta sämre än vi anar.
Riksförbundet Sveriges Ventilationsrengörare, RSVR, är en branschorganisation för i Sverige verkande företag som utför rengöring av ventilationssystem. Läs broschyren>>>