Petrus Anveklev 

När Petrus Anveklev började som sotarlärling i Hedemora 1994 kände han sig direkt som hemma. Petrus tycker om att arbeta med människor och i sitt arbete som sotare får han dagligen träffa mycket människor och hjälpa dem att lösa deras problem med värme och ventilation.

“Det är väldigt givande för mig att träffa kunderna.” 

2004 vidareutbildade han sig till skorstensfejartekniker vilket gav honom mer behörigheter och mer ansvar, något som Petrus tycker är roligt. Idag ansvarar Petrus för Gästrike-Dalasotarn i Avesta och där har han många och varierande arbetsuppgifter. Han utför obligatorisk ventilationskontroll (OVK), systematisk brandskyddskontroll, sotning, besiktning av nya eldstäder samt ventilationsrengöring. Petrus förklarar att alla arbetsuppgifter har sina utmaningar men att allt är kul eftersom det innebär kundkontakter. 

Under åren som Petrus har arbetat som sotare har efterfrågan på sotning långsamt minskat eftersom många har bytt från värmepanna till berg-, och fjärrvärme eller vattenpump. Med dagens höga elpriser har dock trenden vänt och nu vill många sota och börja använda sina gamla kaminer igen för att spara el. 

“Nu är det populärt att vara sotare igen.” 

För Petrus, som både har vuxna och små barn, har familjelivet alltid varit en stor del av fritiden. Tidigare har han vigt sitt liv åt hockey men idag blir det främst vardagsmotion och aktiviteter med barnen.