Behovsstyrd ventilation innebär att ventilationen förändras beroende på när och var vi befinner oss i huset och vad vi gör där.
Sensorerna i de behovsstyrda ventilationsaggregaten känner av såväl temperatur och fukthalt som koldioxidhalter och anpassar in- och utflöden efter det. Ventilationen avtar när du inte är hemma och ökar när du kommer hem. Den ökar i badrummet när du duschar eller om du har många människor på middag i ditt kök. Med en behovsstyrd ventilation sparar du både energi och uppvärmningskostnader.
Tysta system är ett positivt resultat av en behovsstyrd ventilation eftersom tryckfallet inte förändras. Detta är annars ofta en orsak till störande ljud på ventilationer. Med hjälp av appen i din telefon gör att du kan övervaka din ventilation när du vill. Via monitorer som mäter inomhusluften kan du med appen själv se vilken temperatur eller koldioxidhalt du har i huset.
Friskahusgruppen erbjuder unika ventilationsprodukter för den svenska marknaden. Med Healthy Homes behovsstyrda ventilation och Airmoves cirkulationssystem kan vi erbjuda frisk luft för alla möjliga hustyper. Tveka inte att kontakta oss för en kostnadsfri rådgivning eller boka ett hembesök där vi undersöker hur du kan få ett så bra inomhusklimat som möjligt i din bostad.
Healthbox är en mycket tyst och mekanisk frånluftventilation som är särskilt utvecklad för villor, fritidshus och lägenheter. Inbyggda sensorer känner av och styr ventilationen efter fukt, lukt och koldioxidhalt. Med en enkel och genial teknik känner systemet av och styr ventilationen efter mängden föroreningar i inomhusluften.
När ingen vistas i bostaden går ventilationen ner i viloläge för att spara energi. Det gör att både uppvärmningskostnaden och elanvändningen för fläkten blir lägre.
Mer om HealthboxWaves är en liten behovsstyrd frånluftsfläkt som passar perfekt för fritidshus eller mindre hus med självdragsventilation. Den mäter koldioxidhalt, fukt och lukter och moteras enkelt på väggen eller i taket i t.ex. badrum, tvättstuga eller kök.
Genom inbyggda sensorer övervakar Waves luftkvaliteten för att kunna öka ventilationen när det behövs. När luftkvaliteten är tillräckligt bra går fläkten ner i viloläge och ventilerar på en miniminivå för att spara energi.
Mer om WavesSense inneklimatmätare ger en tydlig bild av kvaliten på inomhusklimatet i ditt hem. Den mäter fukt, lukt, temperatur, koldioxid, ljus och ljud.
Med en app i din telefon kan du övervaka mätningarna i realtid och spåra förändringar. Blå nivå indikerar att luftkvaliteten är bra, orange att luftutbytet inte är tillräckligt och röd att luftkvalitet är dålig och kan påverka din hälsa och koncentrationsförmåga.
Mer om SenseAirRevival renar luften från partiklar, virus, avgaser och mögelsporer. Eftersom partiklarna har en positiv laddning kan de fångas av AirRevivals negativt laddade elektrostatiska fält.
Partiklar dras från luften och samlas på ett glas. Det finns ingen risk att partiklarna släpper och börja cirkulera i rummet igen. Torka bara av ytan för att grundligt rengöra ditt hem från föroreningar.
Läs mer om AirRevival
I de flesta självdragshus fungerar inte ventilationen som det var tänkt när den installerades. När husen får nya fönster eller tilläggsisoleras blir de för täta och självdraget tappar sin funktion. Då är det lätt att få ett sämre inomhusklimat vilket kan påverka både huset och de som bor i det. För att undvika detta är det viktigt att se över husets ventilation så att frisk luft kan komma in och dålig luft kan transporteras bort.
Har du problem att få värmen från din braskamin eller värmepump jämnt fördelat i hela huset? Har du dålig luft och/eller alldeles för varma rum på övervåningen under sommarhalvåret? Airmove 2.0 är en genial lösning för ett bättre inomhusklimat i tvåplanshus, sommar som vinter.
Airmove 1.1 är en svensk uppfinning som bidrar till en jämnare och behagligare fördelning av bostadens befintliga temperatur. Airmove skapar en kontinuerlig luftcirkulation mellan bostadens rum. Därigenom minimerar man uppkomsten av temperaturskillnader i huset.
Termostatstyrd friskluftsventil. Airmove 3.0 är en självreglerade och energisnål friskluftsventil. Vid kyla minskar den automatisk tillförseln av luft. Tilluft bör finnas i alla rum förutom kök och badrum.
Pekka Tirsjö, en av initiativtagarna till Friskahusgruppen, har fått ett nytt uppdrag som utvecklare på Healthy Homes.
Aldrig tidigare har det varit mer lönsamt att energieffektivisera sin bostad. Med bidrag från Boverket samt Daikins kampanj kan du nu få ett rejält reducerat pris på värmepump.
Friskahusgruppen hjälper dig att räkna på klimatnyttan med att installera en solcellsanläggning på din fastighet.
Den 1 januari 2023 infördes en ny skattereduktion för privatpersoner som vill installera solceller. Syftet är att stimulera utbyggnaden av grön teknik.
Dagens höga elpriser har gjort att många fastighetsägare ser över sitt energibehov. Har du ett hus med hög energianvändning har du mycket att vinna på att göra det mer energieffektivt.
Att rengöra värmepumpen inför hösten är en god idé för både ekonomin och för att värmepumpen ska hålla längre.
Henrik Sundström upplevde att luften stod helt stilla i hans hus från 1950. Lösningen blev en Healthbox.
När det var dags för obligatorisk ventilationskontroll, OVK, i Ann-Katrin Sundelius brf i Sandviken var det självklart att anlita Friskahusgruppen.
I flerbostadshus kan behovet av ventilation se väldigt olika ut från lägenhet till lägenhet. Healthbox är Friskahusgruppens behovsstyrda frånluftsventilation som anpassar sig efter de boende i varje enskild lägenhet.
Sedan årsskiftet har arbetet med obligatorisk ventilationskontroll - OVK - flyttat in hos oss på Friskahusgruppen. Tidigare har OVK genomförts av respektive sotningsföretag i Dalarna, Gävleborg och Hälsingland. Nu jobbar vi istället under samma namn med en gemensam målsättning: Friska hus.
Lördag den 12 februari kör Friskahusgruppens Jonas Ekeberg och 138 till pionjärer Jubileumsvasan som en hyllning till de som startade det allra första Vasaloppet 1922.
Det finns många sätt att producera värme och olika system passar till olika hus. Ett bra inomhusklimat kräver dock en effektiv och energisnål uppvärmningsmetod.
Under året som gått har vi alla spenderat mycket av vår tid i hemmet. Många har därför upptäckt hur viktigt det är med ett bra inomhusklimat.
Ulf och Lena Ekström bor sedan tolv år tillbaka i en enplansvilla med källare byggd 1965. Eftersom huset enbart har självdrag satte Ulf in ventiler men enligt honom gjorde de varken till eller från för ventilationen i huset.
Friskahusgruppen samarbetar med företaget ”TrygghetsVakten” när det gäller avfuktning av vind, krypgrund, källare mm. Att minska mängden fukt i våra hem ger en bättre inomhusmiljö.